Vinç Nedir?

Kısaca tanımlayalım. İnsan gücünün yeterli olmadığı zamanlarda büyük ve ağır cisimlerin kaldırılmasında kullanılan iş makinelerine vinç denir. Vinçler ağır iş makinelerindendir.

Vinç Türleri ve Çeşitleri

Kullanım amaçlarına göre vinç türleri temel olarak 2 bölüme ayrılmaktadır. Vinç türleri  belirlenirken hareket kabiliyetleri ve kaldırma kabiliyetlerine göre 2’ye ayrılmıştır. Bu ayrımın yapılmasının sebebi; teorik olarak böyle bir sınıflandırmaya işlem duyulmasıdır. 

Vinçlerin sektörlere kattığı önemli artılardan biri de iş gücünden tasarruf edilmesidir. Yüksek binalardaki katlara, inşaat malzemesinin çıkarılması insan gücü ile mümkün değildir. Bu nedenle inşaatlarda vinç tercih edilip, taşımanın kolayca bitmesi sağlanır. 

Hareket Kabiliyetlerine Göre Vinç Çeşitleri Nelerdir?

Hareket kabiliyetlerine göre vinç çeşitleri vinçlerin hareket durumuna göre sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma yapılırken mobil veya sabit olma durumu hesaba katılarak seçenekler belirlenmiştir. Hareket yeteneklerine göre vinç çeşitleri: 

• Sabit vinçler; belirli bir yere sabitlenen vinçlerdir. Tersane ve fabrikalarda sıkça kullanılır. 

• Lastik tekerlekli vinçler; hiyap vinç olarak da bilinmektedir. Kamyon ya da daha büyük araçların arkasına monte edilerek kullanılır. 

• Kule vinçler; yüksek çalışma alanlarında dikey olarak işlem yapmak için kullanılır. 

• Ray üzerinde hareketli vinçler; ray üstüne yerleştirilerek işlem yapılmasını sağlar. Monoray olarak da bilinir. 

• Paletli vinçler; bu tür vinçler palet üzerinde hareket ederler. Özellikle zeminin düzgün olmadığı maden ocağı gibi yerlerde tercih edilmektedir. 

• Köprülü vinçler; en ağır işler için kullanılan vinçlerdir ve birden fazla vincin bağlanması ile oluşur. 40 tona kadar taşıma kapasitesi vardır. 

Görüldüğü üzere vinçler, hareket yeteneklerine göre 6 bölüme ayrılmıştır. Akademik çalışmalarda ve vinç literatürü için böyle bir sınıflandırma yapmaya ihtiyaç vardır. 

Kaldırma Kabiliyetlerine Göre Vinç Çeşitleri Nelerdir?

Kaldırma kabiliyetlerine göre vinç çeşitleri kaldırma kapasitelerine göre sınıflandırılmıştır. Vinç çeşitleri açısından önemli konuma sahip olan kaldırma çeşitleri teorik olarak fayda sağlamaktadır. Kaldırma yeteneklerine göre vinç çeşitleri: 

• Hidrolik halatlı vinçler; bu vinçler kendi aralarında teleskopik bumlu ve kurtarıcılar olarak 2’ye ayrılmaktadır. Teleskopik vinçler kamyon üstüne monte edilir. Kurtarıcılar ise hız yeteneğinden dolayı dizel araçlara monte edilirler. Kurtarıcı denmesinin sebebi, hızlı hareket etmesidir. 

• Halatlı vinçler; özellikle baraj, köprü inşaatı gibi büyük projelerde kullanılan makinelerdir. Bu vinçler kaldırma ve temizleme amacıyla kullanılmaktadır. 

2’ye ayrılan kaldırma yetenekleri, inşaat mühendisliği için büyük önem teşkil etmektedir ve derslerde anlatılmaktadır. 

Kumanda Sistemine Göre Vinç Çeşitleri Nelerdir?

Kumanda sistemine göre vinç çeşitleri makine kumanda sisteminin kullanımına göre sınıflandırılmaktadır. Kumanda sistemi, vinç operatörü tarafından kullanılır ve iyi bir operatörün tüm kumanda sistemlerine hakim olması gereklidir. Kumanda sistemine göre vinç çeşitleri: 

• Elektrik kumandalı vinçler, 

• Hidrolik kumandalı vinçler, 

• Mekanik kumandalı vinçler ve 

• Hava kumandalı vinçler olarak sınıflara ayrılmıştır. 

Bu tür sınıflandırma yapılmasının sebebi, vinçlerin birden fazla şekilde üretilmesidir. Örneğin; elektrikle çalışan vinçlerde elektrikli kumanda sistemi kullanılmaktadır. Vinç operatörünün, tüm bu sistemleri çok iyi bilmesi gerekir. 

Hiyap Vinç Nedir?

Hiyap vinç sınıflandırılmalar arasında hareket yeteneği kapsamına girmesine rağmen ayrı olarak değerlendirilmedir. Vinç çeşitleri bölümleme yaparken belirli özellikler belirlenmiştir. Hiyap vinçler, iki alana da ait vinç çeşitleridir. 

Mobil hareketler etmesiyle hız ve iş gücünden tasarruf sağlayan hiyap vinçler, dikey olarak uzun metrelere çıkma yeteneği ile de kaldırma gücünü ön plana çıkarmaktadır.

Araç Üstü, Kamyon Üstü, Sepetli Vinç ve Mobil Vinç olarak da adlandırılan genel olarak; Yükleme, Kaldırma, Nakliyat ve Sevkiyat işlerinde tercih edilen oldukça yaygın makine gruplarındandır. Dikey, Yatay ve Çeşitli Yükseltme, Taşıma olanakları ile bir çok zorlu şartlarda yüklerin ve taşınacak malların Kamyon ve Kamyonetlerin arka kısmında sonradan monte edilerek kullanılan araçlardır. 

Bir çok alanda tercih edilen Araç Üstü Vinç, Sepetli Vinç, Kamyonlu ve Tırlı Vinç makineleri; İnşaat, Lojistik, Üretim, Deniz, Kara ve bir çok sektörde Kaldırma, İndirme, Yükleme ve Sevkiyat işlerinde çalışma ve kolaylık sağlar. 

Genel Özellikleri Nedir? 

5 metre ila 70 metre arasında olan bu makineler; 60 Ton’a kadar kaldırma özellikleri olan ürün modellerine ayrılır. Türkiye’de ve Dünyada bir çok marka tarafından üretilen ülkemizde çok yaygın kullanılan Araç Üstü Vinçler; kolay taşınabilir olması, hızlı bir şekilde konuma götürülmesi nedeni ile sıkça tercih edilmektedir. 

Nasıl Temin Edilir? 

Genelde Kiralama yolu ile tercih edilen Araç Üstü Vinçler; Saatlik, Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık olmak üzere Operatörleri ile birlikte Kiralama yapılır. Uşak Eyla Vinç /Uşak vinç kiralama olarak bizde Araç Üstü Vinç, Sepetli Vinç, Kamyonlu Vinç gruplarında seçeneklerimiz ile Uşak, Uşak Merkez, Uşak Ulubey, Uşak Banaz, Uşak Sivaslı, Uşak Eşme, Uşak Karahallı, Gediz, Selendi, Güney, Manisa, Kütahya, Denizli, Afyon il ve ilçelerde Kiralık makine arayışlarınızda ekonomik çözümler sunuyoruz.  Daha fazla bilgi ve fiyat bilgisi için +90 546 282 72 54 numaralı telefonumuz ile bizlere ulaşabilirsiniz.

Vinç Çalışma Alanları

Vinçin çalışma alanlarını sınıflandırmak mümkün değildir. Genel bir tabir ile aşağıda sıralaya biliriz. 

• Trafikte
• Yerleşim birimlerinde
• Endüstriyel açıdan çalışma alanlarında
• İnşaat projelerinde
• İnsan gücünün yetişemeyeceği yerler
• Yol ve köprü yapımlarında 

Uşak Eyla Vinç
Oto kurtarma ve Yol Yardım Hizmetleri
Prefabrik, Konteynır,hazır ev indirme kaldırma taşıma ve montaj işleri
Sepetli vinç hizmetleri
Sepetli bina boyama, cam silme,
Bina duvarına yazı yazma, reklam işleri,afis montaj işleri
CNC ve Makina indirme taşıma ve yükleme işleri
Sepetli Vinç İnsan Kaldırma
Sepetli Platform
Uşak Çift Kırma Vinç Hizmetleri
Direk ve Çatı Makas İşleri
Komple Depo ve Fabrika Taşımacılığı 

Vinç Operatörü Ne Demek?

Vinç Operatörü Ne Demek? 

Vinç operatörü, sanayi ve inşaat sahaları, demir yolu alanları, limanlar, madenler gibi arazi koşullarında teçhizat, makine gibi büyük ve ağır nesneleri taşımak, kaldırmak, bunların yer değiştirmesini sağlamak veya olması gereken konumda üst üste ya da yan yana olacak şekilde yerleştirmek amacıyla vinçleri kullanan kişilerdir. 

Vinç Operatörü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 

Vinç operatörü olmanın çalışma şartları çok zorlu olabilir. Yağmur, kar, şiddetli rüzgâr gibi kötü hava durumlarında bile hatasız ve dikkatli bir şekilde çalışması gereken vinç operatörlerinin görevleri arasında; 

• Çalışma alanında üst düzey güvenlik önlemleri almak ve güvenliği sağlamak, 

• Görev aldığı makinenin cam, gösterge gibi kısımlarını daima temiz tutmak, 

• Çalışmaya başlamadan önce kendisi için gerekli olan bütün takımları toplamak ve takım kutusuna koymak, 

• Kaldıracağı yükü kaldırmaya başlamadan mesafe ve yük cetvelinde yer alan değerlere uygunluğunu kontrol etmek, 

• Çalışma alanı ve çevresini, uyarı bariyer ve levhaları ile güvenli konuma getirmek, yer alır. 

Vinç Operatörü Olmak İçin Gerekenler 

18 yaşını doldurmuş, hiçbir sağlık sorunu olmayan, (Gözünün görme, kulağının duyma sorunları olan, farklı sağlık sorunları olan, alkol, uyuşturucu gibi uyarıcı madde kullanımına devam eden kişiler makine kullanamaz.), adli sicil dokümanı temiz olan, en az ilkokul mezunu olan kişiler, vinç operatörü belgesi alarak bu mesleği yapabilir. Vinç operatörü belgesi; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olan kurumlarda usta öğreticiler tarafından eğitim verilen Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük Kursu’nu başarı ile tamamlayan kursiyerlere verilir. 

Vinç Operatörü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 

Vinç operatörü olmak için gidilen Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük Kursu’nda verilen eğitimler arasında; 

• İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı 

• Yük Kaldırma Cetveli Kullanımı 

• Kalite Sistemleri ve İşletme Kuralları gibi konular yer alır.

Biz Kimiz?

UŞAK EYLA VİNÇ ’Olarak; Türkiye’nin önde gelen inşaat sanayi ve taahhüt firmalarına her türlü kiralık vinç ve platform hizmetlerini vermekteyiz.

İletişim Bilgileri